Kawa americano, latte czy espresso? Sprawdź, czym różnią się od siebie sposoby przyrządzania kaw
O poranku rozbudza zmysły i dodaje energii, w południe może być dobrym sposobem na przerwę, a po ciężkim dniu pracy może być wspaniałym dodatkiem do spotkania w miłym towarzystwie. Mowa oczywiście o kawie. Można ją pić na wiele różnych sposobów, z dodatkami lub w wersji saute, czując doskonale jej unikatowy smak i aromat. Sprawdźmy, jak przyrządza się różne rodzaje kaw.
Przewodnik po popularnych rodzajach kaw
Traktowanie kawy jako gorącego, aromatycznego i wyłącznie czarnego napoju jest niewłaściwe. Dostępne są różne rodzaje tego napoju, o czym możemy przekonać się w każdej kawiarni, kiedy otworzymy kartę. Espresso, latte, latte macchiato czy kawa americano – to tylko jedne z wielu propozycji. Takie kawy można też przygotować w domu, jeśli tylko wie się jak. Warto najpierw przyjrzeć się, czym wyróżniają się jedne z najbardziej popularnych kawowych napojów: espresso, kawa americano oraz latte.
Espresso to kawa mocna, pełna aromatu i wyjątkowego smaku. Niektórzy twierdzą nawet, że to kawa właściwa, której picie jest włoskim rytuałem. Jej cechy charakterystyczne to:
- ma 25-30 ml,
- czas ekstrakcji – około 25-35 sekund,
- potrzebna ilość zmielonej kawy – około 18-20 g,
- temperatura wody niezbędnej do zaparzenia kawy – 88-92 stopni Celsjusza.
Kawa espresso swoją nazwę wzięła od włoskiego przymiotnika espressivo, który oznacza w dosłownym tłumaczeniu „wyrazisty” lub „wyraźny”. Utożsamianie espresso z „ekspresso” jest nieprawidłowe. Podobnie jak twierdzenie, że nazwa tej kawy wzięła się od szybkości jej przyrządzania. Czarna esencja jest niezwykle intensywna, dlatego warto pić ją o poranku, by dodać sobie energii niezbędnej do pokonywania piętrzących się na co dzień trudności. Co ciekawe, espresso we włoskim wydaniu stało się podstawą do stworzenia innych popularnych kaw, m.in. americano i latte.
Po włosku „latte”, a właściwie „Il latte” to po prostu mleko, dlatego można słusznie stwierdzić, że jest to kawa z mlekiem. Nie wystarczy jednak do zaparzonej kawy espresso dodać białego płynu prosto z kartonu lub butelki, aby uzyskać właściwe latte. Tę kawę z mlekiem serwowaną jako napój w objętości 200 ml lub więcej, uzyskuje się dzięki idealnie spienionemu mleku, które powinno zajmować nieco miejsca na samej górze napoju.
Z kolei kawa americano powstaje przy zmieszaniu espresso z wodą w różnych proporcjach. Kawa americano, co ciekawe, narodziła się we Włoszech w trakcie II wojny światowej za sprawą amerykańskich żołnierzy. Dla nich tradycyjne espresso było zbyt mocne, dlatego prosili o dolanie wrzącej wody do espresso, dzięki czemu otrzymywali kawę o delikatniejszym smaku.
Jak przyrządzić kawę espresso, latte i americano?
Wiemy już, że espresso wymaga zaparzenia określonej ilości najlepiej świeżo zmielonej kawy. Poprawnie przyrządzone jest wręcz lepkie, gęste. Powinno mieć na wierzchu brązową kremową warstwę. W kawiarniach serwowane jest wraz ze szklanką wody. Sama kawa trafia do porcelanowej filiżanki o pojemności około 70 ml, wypełnionej do połowy. Woda służy do przepłukania kubków smakowych, aby móc rozkoszować się esencjonalną kawą.
Caffè latte, czyli kawa latte, jest napojem kawowym, który przygotujemy, zalewając porcję espresso spienionym mlekiem. Latte nie jest tym samym co latte macchiato. To drugie przygotowuje się także z espresso i spienionego nabiału, ale w wysokiej szklance najpierw musi znaleźć się mleko, a dopiero później powoli, po ściankach, dolewa się do niego espresso. Finalnie kawa latte macchiato składa się z trzech warstw – mleka na dole, espresso w środku i pianki mlecznej na wierzchu.
Kawę americano przygotujemy, parząc tradycyjne espresso i dodając do niego około 120 ml wody. Można oczywiście zmieniać proporcje wody i kawy. Jeśli proporcja espresso do wody wynosi 1:1, uzyskujemy „short americano”.
Pyszna kawa w domu
Nie tylko w kawiarni, ale również w zaciszu własnego domu można delektować się ulubioną kawą. Nie trzeba być przy tym baristą. Wystarczy trochę wiedzy lub odpowiedni sprzęt. Z pomocą przychodzi m.in. ekspres kapsułkowy, np. NESCAFÉ Dolce Gusto. Jego obsługa jest banalnie prosta – po włożeniu kapsułki do ekspresu wystarczy wcisnąć przycisk, aby przyrządzić kawę taką jak w kawiarni.