Poznaj pomysły na przystawki i sałatki wielkanocne

Jajka w rozmaitych wariantach, kreatywne przystawki, sałatki – tego wszystkiego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Czym w tym roku zaskoczysz swoich gości? Oto kilka inspiracji. Te przystawki smakują naprawdę obłędnie!

Placki ryżowe – nutka indyjskiej kuchni na wielkanocnym stole

Danie z ryżu na wielkanocnym stole? Oczywiście. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ta nietypowa przystawka na Wielkanoc będzie pojawiać się w twoim świątecznym menu co roku. Do przygotowania placków potrzebujesz między innymi 2 worków ryżu, 2 jajek, 100 g sera żółtego i doskonałych przypraw. Wśród nich kluczową rolę odgrywa kurkuma.

Ryż należy gotować przez około 20 minut. Znakomicie nadają się do tego kostki Rosołu drobiowo-warzywnego WINIARY oraz 2 łyżki kurkumy. Ser należy zetrzeć, wymieszać z jajkami i dodać odsączony ryż. Uformowane z ciasta małe placuszki smażymy na oleju, aż się zarumienią. Warto przygotować do nich odpowiedni dip, na przykład mieszając z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY kilka łyżek musztardy lub łyżeczkę ostrej papryki.

Sałatka śledziowo-ziemniaczana – sycące połączenia

Nasza kolejna propozycja to niezwykła sałatka na święta wielkanocne. W jej skład wchodzą 4 filety śledziowe, 4 ziemniaki, zielona fasolka (konserwowa) oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. Jako przyprawy dobrze sprawdzą się uniwersalne sól i pieprz, a także odrobina cukru.

Filety śledziowe należy odmoczyć przez około godzinę w wodzie lub mleku, a następnie pokroić w cienkie poprzeczne paski. Ugotowane ziemniaki również pokrój w plastry i wymieszaj z fasolką. Sałatka jest prawie gotowa, ale musisz jeszcze pokroić cebulkę w drobną kostkę i wymieszać z 4 łyżkami majonezu. Tym sosem oblej sałatkę i umieść w lodówce na pół godziny. To jedna z najprostszych, a jednocześnie sycąca i intrygująca smakiem przystawka wielkanocna.

Roladki z wędzonego łososia z farszem

Roladki pojawiają się na świątecznym stole w różnych wariantach, ale dla tych, którzy będą mieli chęć odpocząć od mięsa, proponujemy je w wersji z wędzonym łososiem. Do ich przygotowania potrzebne będą: plastry wędzonego łososia, ser feta lub twarożek, Sos chrzanowy WINIARY, sok z cytryny i posikany koperek.

Przygotowanie trwa bardzo krótko, więc to idealna przystawka na wielkanocny stół. W wersji dla czterech osób zmiksuj 70 g fety lub twarożku z 1,5 łyżki sosu chrzanowego i łyżeczką soku z cytryny, a następnie dodaj do tego posiekany koperek i wymieszaj. Tak przygotowany farsz rozłóż na plastry łososia i zawiń roladki – gotową przystawkę możesz posypać kiełkami i udekorować plasterkami cytryny.

Wyrazista sałatka z pora 

Tę sałatkę przygotujesz niezwykle szybko, a powinna zrobić furorę wśród gości. Wszystko, czego potrzebujesz, to por, 2 ugotowane jajka, jabłko i marchewka. Ważną rolę odgrywa też Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz posiekana natka pietruszki.

Marchew i jabłko zetrzyj na tarce o dość grubych oczkach. Por pokrój z kolei na cienkie plastry, a ugotowane na twardo jajka w kosteczkę. Przygotowane składniki wystarczy następnie wymieszać z majonezem i odstawić do lodówki, by nieco się schłodziły i „przegryzły”. Przystawkę podawaj gościom z posiekaną natką pietruszki. Na pewno polubią ten wyrazisty smak!