Jakie świąteczne potrawy zrobisz z buraków? Podpowiadamy!

Wśród 12 tradycyjnych potraw wigilijnych nie może oczywiście zabraknąć aromatycznych dań z buraków. Oczywiście na stole króluje zawsze barszcz czerwony, a co jeszcze można przygotować na bazie buraków? Sprawdź najlepsze propozycje!

Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony na Wigilię powinien być intensywny w smaku, aromatyczny… Jednym słowem pyszny! Jak osiągnąć ten efekt? Wystarczy tylko kierować się naszym przepisem. Do przygotowania barszczu będziemy potrzebować następujących składników:

  • Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY (1 opakowanie)
  • grzyby suszone (10 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (4 ząbki)
  • burak czerwony (3 sztuki)
  • liść laurowy (1 sztuka)
  • ziele angielskie (1 ziarenko)
  • ocet (1 łyżka)
  • sól do smaku

Ciasto i farsz do uszek

  • mąka (80 g)
  • jajko (1 sztuka)
  • cebula (1 sztuka)
  • grzyby suszone (10 g)
  • bułka tarta (1 łyżeczka)
  • masło (2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności należy umyć, namoczyć i ugotować grzyby. Obrane buraki kroimy w słupki i zalewamy półtora litra wody. Dodajemy pokrojoną cebulę, przyciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Bazę do zupy gotujemy przez 10 minut, następnie dodajemy ocet i odstawiamy na około 15 minut. Barszcz przecedzamy przez sito i wsypujemy Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Mieszamy, a następnie dodajemy połowę grzybów pokrojonych w paseczki i wywar. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

A teraz czas na farsz! Cebulę należy posiekać i zeszklić na maśle. Mieszamy z drobno pokrojonymi grzybami i bułką tartą. Studzimy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto należy zagnieść z mąki i jajka, a następnie cienko rozwałkować. Na kwadracie ciasta 4×4 cm układamy farsz i zawijamy uszka. Teraz wystarczy tylko wrzucić je do wrzącej wody i wyjąć, gdy wypłyną. Tak przygotowany barszcz czerwony jest bardzo aromatyczny, o intensywnym kolorze i smaku.

Ćwikła

Ćwikła to kolejny smakołyk, który powinien znaleźć się na świątecznym stole. Idealnie pasuje do pasztetów, jajek na twardo, gorącej kiełbasy lub szynki. Domowa ćwikła z chrzanem nie jest trudna w przygotowaniu. Należy jednak liczyć się z dłuższym czasem przygotowania. Będziemy potrzebować następujących składników:

  • buraczki czerwone średnie (3 sztuki)
  • chrzan (2 łyżki)
  • sok z cytryny lub ocet winny (1 łyżeczka)
  • Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne Winiary
  • sól do smaku
  • cukier (1 szczypta)

W pierwszej kolejności należy umyć buraki, włożyć do wrzącej wody i gotować do miękkości. Drugim sposobem na przyrządzenie buraków jest upieczenie ich w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza (pieczenie zajmie około 90 minut). Gdy buraki zmiękną, studzimy je i obieramy ze skórki. Teraz trzeba je zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i skropić sokiem z cytryny lub octem. Na koniec łączymy z chrzanem i doprawiamy solą, cukrem i Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Jeżeli zależy nam, aby ćwikła była mniej ostra, warto dodać chrzan śmietankowy ze słoiczka. Smacznego!