Przepisy na soki z wyciskarki – jakie warzywa i owoce sprawdzą się najlepiej?
Łatwe, ale przede wszystkim zdrowe – takie właśnie są przepisy na soki z wyciskarki, po które powinien sięgnąć każdy, komu zależy na dobrej kondycji swojego organizmu. Nie ma bowiem lepszego sposobu na zapewnienie niezbędnej ilości witamin, błonnika, minerałów czy tak cennych, ale często pomijanych antyoksydantów niż szklanka świeżo wyciśniętego soku spożywana codziennie. To w niej ukryta jest recepta na dobre zdrowie, odporność, solidną porcję energii czy ładny kolor skóry. Po jakie zatem przepisy na soki z wyciskarki warto sięgnąć?
Dlaczego własnoręcznie zrobione soki są lepsze od sklepowych?
Przygotowując samodzielnie sok, mamy pewność, że znajdują się w nim tylko takie składniki, jakich użyjemy. Bez zbędnych ulepszaczy, konserwantów, barwników czy dodatkowej porcji cukru. Niestety, kupując marketowy soczek, dostarczamy swojemu organizmowi wielu szkodliwych dodatków, których nie potrzebuje organizm do tego, aby prawidłowo funkcjonować. Poza tym, sięgając po przepisy na soki z wyciskarki wykonywane własnoręcznie, możemy samodzielnie stworzyć kompozycję smakową – dostosowaną do indywidualnych potrzeb i kulinarnych upodobań.
Jakie warzywa i owoce powinny wchodzić w skład przepisów na soki z wyciskarki?
W przypadku warzyw, jest to z pewnością brokuł. Przede wszystkim dlatego, że posiada właściwości zapobiegające chorobie nowotworowej. A co więcej, wykazuje się umiejętnościami odtruwającymi organizm. Nie wspominając o tym, że stanowi skarbnicę witamin A, C, kwasu foliowego oraz szerokiej plejady składników mineralnych.
Oprócz brokuła, równie często spotykanym składnikiem w przepisach na soki z wyciskarki jest burak. Dlaczego? Mianowicie dlatego, że wywiera korzystny wpływ na produkcję krwi, zaopatrując ją w niezbędne minerały. Usprawnia trawienie, oczyszcza nerki, wspomaga utrzymanie układu sercowo-naczyniowego w prawidłowym stanie. Mogą to być zarówno buraki cukrowe, jak i czerwone.
Chętnie wykorzystywana do produkcji soków jest również marchew. Stanowi cenne źródło deoksydantów, które przeciwdziałają rozwojowi wolnych rodników. Zawiera wiele beta-karotenów, jakich potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania, między innymi oczu.
Jakie owoce można często spotkać w przepisach na soki z wyciskarki? Pierwszą kategorię otwierają wiśnie i czereśnie. Obfitujące w duże ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów wspomagają pracę układu krążenia, chroniąc przed nowotworami. Kolejną grupę stanowią truskawki, maliny, jagody i porzeczki, które stanowią cenne źródło witaminy C oraz antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się. Dużą popularnością cieszą się również brzoskwinie, morele, nektarynki i śliwki, które posiadają umiejętność wspomagającą procesy krwiotwórcze, a przy okazji działają moczopędnie i oczyszczająco.