Brak pomysłu na obiad? Te przepisy cię uratują!

Rodzina głodna, a tobie brakuje pomysłu na obiad? Spieszymy z pomocą! Wbrew pozorom wyśmienite danie wcale nie musi dużo kosztować! Wystarczy zaledwie kilka składników, by wyczarować pyszny obiad. Sprawdź najlepsze przepisy, które skradną serce twojej rodziny!

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to pierwszy pomysł na obiad z podstawowych składników, które przeważnie mamy w domu. Będą potrzebne: mięso wieprzowe gulaszowe (600 g), mieszanka WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy (1 opakowanie), papryka czerwona mała (1 sztuka), pieczarki (5 sztuk), koncentrat pomidorowy (1 łyżka), ziemniaki (900 g), mąka (3 łyżki) i 1 jajko.

W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Mięso i paprykę pokrój średnią kostkę, a pieczarki w półplasterki. Wrzuć składniki do woreczka z WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy z opakowania do 200 ml wody. Dokładnie wymieszaj i wlej do woreczka z mięsem i warzywami. Zamknij woreczek i rozprowadź przyprawy równomiernie po składnikach. Ułóż worek w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki i piecz na najniższym poziomie przez około 90 minut.

W tym czasie przygotuj placki ziemniaczane. Należy zetrzeć ziemniaki i cebulę na tarce o małych oczkach, dodać jajko i trzy łyżki mąki. Placki smażymy na rozgrzanym oleju około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy gulasz przelewamy z woreczka do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy do placków ziemniaczanych. Danie najlepiej smakuje z łyżką kwaśnej śmietany oraz posypane natką pietruszki.

Burger wołowy podany z pieczonymi ziemniaczkami

Burger z pieczonymi ziemniakami to kolejny świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. W pierwszej kolejności należy pokroić ziemniaki na frytki, skropić oliwą, posypać ulubionymi ziołami i solą, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Frytki pieczemy około 30 minut. Następnie przystępujemy do przygotowywania mięsa. Będziemy potrzebować około 300 g na dwie porcje, na cztery – 600 g. Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami keczupu oraz solą i pieprzem. Formujemy burgery dowolnej wielkości i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Bułki na burgery należy przekroić na pół i podgrzać w piekarniku. Spód pieczywa smarujemy majonezem, kładziemy liść sałaty, mięso, plaster sera gouda lub cheddar, pomidory i plasterki ogórka konserwowego. Możemy dodać też marynowaną cebulę. Wystarczy tylko pokroić ją na cieniutkie plasterki, dodać ocet winny i odstawić na około 20 minut. Burgery podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i ketchupem.

Naleśniki z pieczoną papryką zapiekane z pomidorkami koktajlowymi

Naleśniki z pieczoną papryką zapiekane z pomidorkami koktajlowymi to już ostatni nasz pomysł na obiad. Należy przygotować tradycyjne ciasto na naleśniki – miksujemy 2 szklanki mleka z 2 jajkami, 2 szklankami mąki pszennej i 2 łyżkami roztopionego masła. Następnie pierś z kurczaka (300 g) kroimy w paski, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy też dużą posiekaną czerwoną cebulę. Następnie w garnku mieszamy zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami z bulionem i gotujemy. Do usmażonego kurczaka dodajemy ryż i kukurydzę oraz połowę przygotowanego sosu. Jedną paprykę kroimy w paski, a cebulę dymkę dokładnie siekamy. Dołączamy je do pozostałych składników i napełniamy naleśniki farszem, formując je w rulony. Teraz wystarczy tylko posmarować danie resztką sosu, posypać żółtym serem i piec w piekarniku w temperaturze około 190 stopni C przez około 20-30 minut. Gotowe!