Ciasteczka owsiane? Czemu nie!

Z cyklu EKSPERT RADZI – dietetyk Urszula Jaczewska poleca ciasteczka owsiane.

 Wstajesz rano i po raz kolejny się zastanawiasz, co zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnię. Kanapki Ci się znudziły, sałatki również. Coś słodkiego? Nie bardzo, bo pewnie dbasz o linię. Monotonia wkradła się w Twoje codziennie menu? Możesz to zmienić. Idealnym rozwiązaniem będą zrobione CIASTECZKA OWSIANE! Świetna przekąska w ciągu dnia lub dodatek do niedzielnej kawy, alternatywa na drugie śniadanie czy „ratunek” w chwili ogromnej ochoty na słodkie (zamiast wafelków, ciasteczek w czekoladzie)

Nie chcesz jeść kupionych słodyczy przepełnionych nasyconymi kwasami tłuszczowymi, cukrem i zbędnymi kaloriami? Owiane ciasteczka będą najlepszym rozwiązaniem.

Dlaczego?

Głównych ich składnikiem jest OWIES. Dlaczego jest taki cenny? Ich głównymi składnikami bioaktywnymi są:

  • Nierozpuszczalne oraz rozpuszczalne w wodzie frakcje błonnika pokarmowego (beta-glukany)
  • Związki posiadające właściwości przeciwutleniające (np. tokoferole, kwasy polifenolowe)
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • Fitosterole
  • Witaminy (przede wszystkim witaminy z grupy B)
  • Składniki mineralne (potas, wapń, magnez, miedź)

Dzięki tym wszystkich składnikom ma działanie obniżające poziom cholesterolu w organizmie. Beta-glukany zawarte w owsie, wiążąc wodę, tworzą roztwory o dużej lepkości, zwiększają również lepkość treści pokarmowej obniżając przy tym wchłanianie tłuszczu i cholesterolu. Do tego wpływa na zwiększone wydalanie kwasów żółciowych (dzięki temu tłuszcz nie jest trawiony, a przez to i wchłaniany). Fitosterole z kolei  zmniejszają wchłanianie cholesteroli w przewodzie pokarmowym i zwiększają jego wydalanie do światła jelita. Tokotrienole zaś ograniczają syntezę cholesterolu w wątrobie.

Owies, oprócz wyżej wymienionego działania, przeciwdziała cukrzycy.  Zawiera duże ilości fruktanów (cukry złożone), które dostarczają energii organizmowi, do której uzyskania nie jest wymagany udział insuliny. To wszystko objawia się wyrównaniem poziomu glukozy oraz insuliny we krwi. Dodatkowo zawarty błonnik pokarmowy w owsie przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi i obniża indeks glikemiczny posiłków.

Wspomniany już błonnik pokarmowy, oprócz wymienionych funkcji, dodatkowo poprawia pracę układu pokarmowego. Pobudza ruchy perystaltyczne jelit i tym samym zapobiega zaparciom. Ponadto znaczna ilość błonnika w owsie, pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. To ułatwia walkę z nadwagą i otyłością, dlatego owies nadaje się idealnie do diet odchudzających.

Prozdrowotne działanie wykazują również otręby owsiane. Stymulują one aktywność bifidobakterii, jednocześnie pobudzając je do produkcji witamin z grupy B oraz kwasów: masłowego, propionowego i octowego w jelicie grubym. Te działania sprzyjają rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej, poprawiają funkcję błony śluzowej jelita, zapobiegając tym samym powstawaniu stanów zapalnych i zmian nowotworowych jelita.

Owies, oprócz tych wszystkich właściwości ochronnych, posiada również zdolność do łagodzenia stresu oraz napięć nerwowych. Każdy, kto prowadzi stresujący tryb życia lub po prostu często się denerwuje, powinien wprowadzić ten produkt do diety i spożywać go codziennie pod różnymi postaciami (czy to owsianka, czy to ciasteczka, placki z płatków owsianych). Zawarte w nim takie pierwiastki jak: wapń, magnez, potas, żelazo  oraz witamy (głównie z grupy B) działają tonująco i wzmacniająco na układ nerwowy.

Przekonałam już Was do owsa? Na pewno tak J Dlatego mam dla Was świetny przepis na ciasteczka owsiane.

Dlaczego warto je robić samemu? Po pierwsze: sami możemy kontrolować ilość dodawanego cukru. Po drugie: możemy decydować o ich składzie i modyfikować go zgodnie z naszymi preferencjami. Po trzecie i ostatnie: możemy do ciastek dodawać swoje ulubione przyprawy.

Oto przepis:

Składniki:

-250g musu jabłkowego

-250g płatków owsianych

-Jajko

-cynamon (wedle uznania)

Przygotowanie:

Dwa średniej wielkości jabłka należy zetrzeć na mus i poddusić je w garnku. Następnie należy dodać cynamon. Do schłodzonego musu wbić jajko i dodać płatki owsiane. Wymieszać wszystkie składniki. Następnie należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, które potem spłaszczamy w dłoniach. Ciasteczka należy piec do lekkiego zarumienienia w 180 stopniach około 12 minut (czas pieczenia zależy od wielkości przygotowanych ciasteczek)

Smacznego!

Dietetyk – Urszula Jaczewska