Ziołowa siła natury

Herbata cieszy się dużą popularnością nie tylko dzięki bogatym walorom smakowym, ale również ze względu na szerokie właściwości zdrowotne. Jakie mieszanki ziół wpłyną na nasz organizm najlepiej w przypadku nagłych dolegliwości takich jak ból głowy czy brzucha?

fot.Segafredo_Zanetti-zWpływ ziół na nasze zdrowie jest potwierdzony nie tylko wieloletnimi doświadczeniami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, ale również szeregiem badań naukowych. W zależności od gatunku, proporcji mieszanki i sposobu przygotowania naparu, herbaty ziołowe mogą wyróżniać się pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Najpopularniejszymi, a zarazem niezwykle bogatymi w witalne właściwości roślinami, są mięta i rumianek. Odpowiednio przygotowane napary pomogą w zwalczaniu częstych dolegliwości takich jak przeziębienie, ból brzucha, czy ból głowy. Jak najlepiej wykorzystać ich cenne cechy? Kwestią kluczową jest wybór odpowiedniej mieszanki i właściwy sposób parzenia. Bogatymi właściwościami wyróżniają się szczególnie kompozycje herbaciane składające się z naturalnego suszu.

W czym tkwi sekret idealnego naparu?

Sekret smacznej i zdrowej mieszanki tkwi przede wszystkim w jej składzie. Do wyboru mamy szereg herbat w różnych postaciach, dlatego warto zwrócić uwagę na informacje zawarte na opakowaniu. – Kwestią decydującą przy wyborze mieszanki jest jej zawartość. Zwyczajowo nazywane herbatami, nie są komponowane z liści herbaty, ale z naturalnego suszu ziołowego – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Warto sięgać po mieszanki pakowane w piramidki, które dzięki optymalnemu kształtowi, pozwalają na pełne rozwinięcie się suszu w czasie parzenia – dodaje ekspert. Chcąc w pełni wykorzystać zdrowotne działanie herbat ziołowych, należy także zwrócić uwagę na właściwy sposób ich przyrządzenia. Po zagotowaniu wrzątku i odczekaniu ok. 2 minut, zalewamy torebkę z suszem i odczekujemy 5 min. Napar jest gotowy do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu lub po ostudzeniu, serwowany z dodatkiem lodu w formie mrożonej. Do parzenia ziół najlepszy będzie szklany lub ceramiczny dzbanek lub filiżanka, odradza się natomiast wykorzystywania naczyń aluminiowych.

Miętowe ukojenie żołądka

Mięta to jedno z najchętniej stosowanych ziół. Ma działanie rozkurczowe i poprawiające trawienie. Jest ona powszechnie wykorzystywana w walce z dolegliwościami układu pokarmowego, ponadto skutecznie łagodzi zaparcia. Sprawdza się także w zwalczaniu bólów mięśni i stawów, czy w ukojeniu podrażnionego przeziębieniem gardła. Posiada właściwości przeciwskurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwwymiotne i bakteriobójcze. Stanowi również skuteczny domowy sposób na bóle głowy. – Miętę warto wypić przed snem, gdyż pozytywnie wpływa na rozluźnienie i uspokojenie organizmu po długim dniu. Napar przyrządzony na bazie tego zioła jest idealny do codziennego, profilaktycznego stosowania – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Do gorącego napoju można dodać konfiturę z dzikiej róży, która wpływa na poprawę odporności, narażoną w okresie zmiennych temperatur na szczególnie trudne próby – dodaje. Ciekawostką jest, że mięta hamuje nadmierny apetyt, a stosowana po posiłku sprawia, że nie mamy ochoty na słodycze. Należy jednak pamiętać, że ze względu na zawartość mentolu, nie powinniśmy podawać jej małym dzieciom.

Łagodząca moc rumianku

fot.Segafredo_Zanetti_suszone_kwiaty_rumiankuPodobnymi właściwościami do mięty cechuje się rumianek. Jest on najbardziej znanym, a zarazem jednym z najskuteczniejszych ziół leczniczych, a to za sprawą zawartych w nim olejków eterycznych o wyjątkowych właściwościach. Zawiera również m.in. fenolokwasy, fitosterole, poliacetylen, sole mineralne, a także witaminę C. Rumianek wykorzystywany jest zarówno w leczeniu, jak i w kosmetyce. Informacje o jego cechach przeciwzapalnych, bakteriobójczych i antyseptycznych znane i przekazywane są od wieków. Zioło to stosujemy przede wszystkim kojąco, w przypadku bólu brzucha, przeziębienia, czy problemów ze snem. Jest niezwykle łagodną rośliną, dlatego zaleca się podawanie go również dzieciom od drugiego miesiąca życia. Przy grypie napar z rumianku wzbogacony o rozgrzewający imbir, podaje się celem wzmożenia potliwości. Stosowany jako środek rozkurczający, znajdzie także zastosowanie przy problemach trawiennych. Równie przydatny może okazać się w walce z chorobą lokomocyjną – rumianek wypity na pół godziny przed podróżą, skutecznie ograniczy odczuwanie mdłości.