Podróż ze smakiem i konkurs kulinarny

26.07.  W tym roku w Podróż ze Smakiem zabierze nas Jerzy Nogal. Znany z programów telewizyjnych, mistrz kulinarny przygotuje i poczęstuje takimi rarytasami jak:
– tapioka z mlekiem kokosowym, sokiem z wiśni i owocami lychee nadziewanymi limonką,
– chilli con carne z gorzką czekoladą i nachosami.

Podróż ze smakiem to nie tylko okazja do wielkiego ucztowania, ale też rywalizacja kulinarna. Organizatorzy przygotowali dwa konkursy:
1. Na słodko – czyli dowolne ciasto, deser itp.
2. Na słono – czyli dowolne danie.
Aby wziąć udział w konkursie należy zgłosić się ze swoją potrawą przed godziną 14:20 (najpóźniej), do specjalnie przygotowanych namiotów konkursowych. Każdy uczestnik może przygotować dowolną ilość dań. A Wasz kulinarny trud oceniać będzie jury, które pod uwagę weźmie 2 kryteria – smak i wygląd.
Zwycięzcy otrzymają wspaniałe nagrody rzeczowe przygotowane przez Bramę Mazur.

Oprócz tego dwa pokazy kulinarne:

 LODY MOLEKULARNE

Pokaz będzie prowadzony przez Krzysztofa Poloka – kucharza z dyplomem mistrza, specjalizującego się w temacie kuchni molekularnej oraz Łukasza Anioła – laureata polskich eliminacji do World Chocolate Masters 2015.

Będzie to pokaz interaktywny z udziałem gości na scenie.

W czasie pokazu zaprezentujemy podstawowe tajniki kuchni molekularnej oraz pokażemy różne sposoby tworzenia lodów i sorbetów – np. lody z ananasa i świeżej bazylii czy naturalne lody waniliowe z piaskiem z oliwy z pestek dyni.

Przygotujemy również pianki w ciekłym azocie (pianki miękkie w środku z chrupiącą otoczką) oraz zdrowe chipsy z bazylii i mięty.

W trakcie pokazu będzie można spróbować wszystkich specjałów tworzonych na scenie.

Pokaz potraw – prezentuje Jerzy Nogal. Znany z programów telewizyjnych, mistrz kulinarny przygotuje i poczęstuje takimi rarytasami jak:

  1. – tapioka z mlekiem kokosowym, sokiem z wiśni i owocami lychee nadziewanymi limonką,
    – chilli con carne z gorzką czekoladą i nachosami.

Oprócz konkursu i pokazów na placu będą także wystawione stoiska z wyrobami regionalnymi, kartaczami, chlebem – nikt głodny w tym dniu nie opuści imprezy 😉

Termin:

26 lipca (niedziela)

Godz. 13.00

Miejsce:

Plac Miejski (przy Bramie Mazur)

Wstęp wolny