Konkurs o Chochlę Prezydenta

12.06. Tradycyjnie, bo już po raz 11. zapraszamy wszystkie restauracje i mieszkańców na najsmaczniejsze wydarzenie lata – Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. Tegoroczne zadanie restauratorów polega  na dostarczeniu na Konkurs, potrawy z wykorzystaniem produktów rynku lokalnego, w ramach rywalizacji „Kuchnia Mazurska”.

chochla_prezydenta_2016_plakatDanie zgodne z ideą kuchni slow food. W Konkursie mogą brać udział właściciele gospodarstw agroturystycznych, osoby reprezentujące hotele i pensjonaty oraz lokale gastronomiczne z terenu powiatów ełckiego, giżyckiego, grajewskiego, piskiego, gołdapskiego, augustowskiego, oleckiego, łomżyńskiego.

karta zgłoszenia.pdf  | regulamin.pdf  

W konkursie kulinarnym, oprócz restauratorów, mogą wziąć udział również ełczanie, pasjonaci gotowania. Hasło przewodnie – RABARBAR. Zadanie konkursowe polega na dostarczeniu na konkurs wypieku domowej produkcji spełniającego formę deseru (np. ciastko, ciasto), do produkcji którego został użyty rabarbar. Wcześniej, bo do 7 czerwca należy zgłosić chęć udziału wypełniając kartę zgłoszenia dostępną pod linkiem lub osobiście w siedzibie ECK.

Program:

  • Małgorzata Meller – opowieści o zbożach i pieczeniu chleba
  • koncert grupy ze Szkoły Artystycznej
  • konkurs dla restauracji na najlepsze danie “Kuchnia Mazurska”
  • konkurs dla mieszkańców na najlepsze ciasto “Rabarbarowa Fantazja”
  • 2 ogromne patelnie z leczo
  • stoiska ze zdrową żywnością, nauka suszenia ziół, prezentacja różnych gatunków zbóż, instrukcja pieczenia chleba, warsztat ubijania masła