Jak poradzić sobie z nadwagą w okresie menopauzy?

Kobiety w okresie klimakterium doświadczają wielu przemian, zachodzących zarówno w organizmie, jak i w wyglądzie zewnętrznym. Z czasem coraz większym problemem stają się nadmierne kilogramy oraz zmiana kształtu sylwetki. Aby temu zapobiec, warto skorzystać z  pomocy dietetyka.

Okres okołomenopauzalny bywa bardzo trudnym momentem w życiu wielu kobiet. Ze względu na zmiany hormonalne w organizmie mogą pojawić się takie objawy jak nadmierna potliwość, uderzenia gorąca, bóle głowy, kłopoty z koncentracją czy depresje. Ponadto tym okresie mamy do czynienia ze zdecydowanie większym ryzykiem osteoporozy  oraz nadmiernym przyrostem masy ciała, a walka z kilogramami w dojrzałym wieku jest zazwyczaj trudniejsza niż u młodych osób. Warto więc wiedzieć, jak zapobiegać tyciu oraz jak radzić sobie, kiedy problem z nadwagą już się pojawi.

Rady dietetyka dla kobiet w okresie klimakterium

Regularność posiłków

Żelazną zasadą jest regularne spożywanie posiłków, po to aby pobudzić spowolniony metabolizm lub go po prostu wyregulować. Oprócz trzech głównych posiłków (śniadania, obiadu i kolacji) powinny pojawić się dwie przekąski czyli II śniadanie i podwieczorek. Odstępy między posiłkami powinny być nie mniejsze niż 2,5h, ale też nie większe niż 4 godziny. Taki rozkład dostarczanej energii stymuluje organizm do pracy, daje także możliwość regeneracji oraz odpowiedniego przyswojenia składników odżywczych.

Właściwie zbilansowana dieta

Oprócz częstotliwości posiłków istotna jest ich kompozycja. W dojrzałym wieku szczególnie ważne są produkty będące źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, żelaza, cynku i selenu,  ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te znajdziemy między innymi  w rybach, orzechach i nabiale. Ponieważ skóra traci swoją witalność, trzeba pamiętać o odpowiedniej podaży witaminy A. Ze względu na większe zagrożenie zmianami miażdżycowymi należy natomiast uważać na produkty tłuste, nie tylko słodycze czy fast-foody, ale także tłuste mięsa, wędliny czy sery.

Ze względu na zmiany hormonalne oraz często stosowane w okresie okołomenopauzalnym terapie zastępcze, zaleca się ograniczenie spożycia roślin strączkowych, przede wszystkim soi i jej pochodnych. Nie oznacza to jednak zupełnego wykluczenia tej grupy produktów. Aby dieta była urozmaicona warto dodawać np. niewielką ilość groszku, ciecierzycy czy fasolki do sałatek lub zup warzywnych.

Dieta w okresie menopauzy powinna obfitować w świeże warzywa, owoce z niższą zawartością cukru, chudy nabiał, ryby (nawet te tłuste – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6), ważne jest spożycie drobiu oraz chudych mięs jak wołowina, cielęcina.

Odpowiednia ilość wody w ciągu dnia

Niezbędne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Z wiekiem organizm ma większą tendencję do kumulowania płynów metabolicznych oraz toksyn z nią związanych. Wypijanie codziennie około 2 litrów wody mineralnej pomaga walczyć z zatrzymanymi płynami i ułatwia ogólne funkcjonowanie i kondycję organizmu. Także włączenie regularnej aktywności fizycznej ułatwia zdecydowanie utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Wsparcie specjalisty

Kobiety przechodzące menopauzę powinny szczególnie zadbać o swoje zdrowie i kondycję. Dobrze jest zacząć od badań diagnostycznych oraz nauki nowych nawyków żywieniowych. Dzięki temu możliwe stanie się pozbycie nadwagi i złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przekwitaniem. Pomocna może okazać się współpraca z dietetykiem, który  opracuje specjalną kurację uwzględniającą indywidualne predyspozycje, wskaże niewłaściwe nawyki żywieniowe, a także podpowie, jak odnaleźć się w nowej sytuacji. Co więcej, stałe konsultacje u specjalisty będą nieocenionym wsparciem psychicznym w tak trudnym dla kobiet okresie. Lekka dieta, bogata w witaminy, wapń, magnez i błonnik podniesie odporność, zapobiegnie osteoporozie i przyniesie odczuwalną ulgę w dokuczliwych dolegliwościach.