Ekspert radzi – Odżwianie naturalną szczepionką przeciw przeziębieniom

Z cyklu Ekspert radzi – dietetyk Natalia Szymańska o zapobieganiu infekcjom z infekcjami

Coraz bliżej do chłodniejszych dni, które przyczyniają się do nabycia infekcji. Można temu zaradzić poprzez dietę wzmacniającą odporność. Komórki odpornościowe m.in. produkowane są w naszych jelitach, dlatego prawidłowa dieta może wspomóc w walce z bakteriami i wirusami.

Zacznijmy od tego, że istnieją czynniki hamujące, jak i pobudzające komórki immunologiczne. Tradycyjna kuchnia europejska wraz z niską aktywnością fizyczną doprowadza do obniżenia odporności. Konieczne jest więc wprowadzanie stopniowych, ale konkretnych zmian w naszym dziennym jadłospisie.

Pierwszym krokiem jest rezygnacja z nadużywania alkoholu, kofeiny czy kontaktu z dymem tytoniowym. Ograniczenie spożycia węglowodanów prostych, produktów rafinowanych, a także ich przetworów. Cennym krokiem jest zmniejszenie spożycia kwasów omega-6 (m.in.  margaryny, olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron), a zwiększenie spożycia kwasów omega-3, które znajdują się przede wszystkim w rybach i owocach morza.

W diecie nie powinno zabraknąć cytrusów, dzikiej róży, kiwi, kapusty kiszonej, czarnego bzu, natki pietruszki, szpinaku czy papryki. Wymienione warzywa i owoce są doskonałym źródłem witaminy C, która pobudza syntezę komórek odpornościowych B oraz T. Wzmacniając błonę śluzową i uszczelniając naczynia krwionośne hamuje rozprzestrzenianie się chorobotwórczym drobnoustrojom. Rolę w wzmacnianiu odporności mają swój udział inne antyoksydanty tj. selen, który zwiększa liczbę przeciwciał, a także hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Selen znajduje się w rybach tłustych, jajach kurzych, orzechach głównie brazylijskich. Witamina E wraz z beta-karotenem, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A pomaga neutralizować nadmiar wolnych rodników. Cynk zwiększa produkcję ciał odpornościowych. Niewielki niedobór cynku może wywołać infekcję. Znajdziemy go w owocach morza (głównie ostrygi), czerwone mięso, drób, jaja kurze, produkty mleczne i zbożowe.

Spożywanie codziennie wody mineralnej z wapniem, magnezem czy cynkiem pozwala na dostarczenie ważnych pierwiastków istotnych dla układu odpornościowego.

Mleczne napoje fermentowane, kapusta i ogórki kiszone są produktami probiotycznymi również odgrywającymi rolę w walce z chorobotwórczymi bakteriami.

Cebula i czosnek mają działanie terapeutyczne ze względu na zawartość związków o charakterze grzybobójczym oraz bakteriobójczym, zawierają allicylinę. Za naturalny antybiotyk uważany jest również miód, szczególnie spadziowy, gryczany, lipowy oraz rzepakowy.

Walka z przeziębieniami nie musi być ciężka jeśli dostosujemy się do pewnych zmian w naszej diecie, a przy tym nie zapomnimy o urozmaiconej diecie, aktywnym stylu życia.

Autor – Natalia Szymańska