Co niezbędne w diecie?

Od diety zależy stan zdrowia, ogólna kondycja organizmu i samopoczucie. Składniki odżywcze oraz witaminy dostarczane wraz z pożywienie odpowiadają za prawidłowe działanie wielu procesów zachodzących w ciele człowieka. Jakie składniki warto uwzględnić w swoim menu, by cieszyć  dobrym zdrowiem?

 

Olej kokosowy nierafinowany, czyli kilka słów o niezwykłych właściwościach olei

Tłuszcze to najbardziej kaloryczne elementy diety człowieka. Warto wiedzieć, które tłuszcze są zdrowe, a których lepiej unikać. W ich składzie znajdują się kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Te pierwsze zalicza się do składników, które należy spożywać z umiarem. Wśród produktów, które je zawierają wymienia się smalec, masło oraz nabiał. Kwasy tłuszczowe nienasycone pochodzą przede wszystkim z roślin. Ich główne właściwości to:

– utrzymanie cholesterolu na właściwym poziomie

– zmniejszenie ryzyka zawału i chorób serca

– wzmacnianie odporności

– pozytywny wpływ na ciśnienie krwi

 

Wśród olei roślinnych, które warto włączyć do swojej diety wymienia się między innymi olej lniany, olej kokosowy nierafinowany czy olej z orzechów włoskich. Te tłuszcze znajdują szerokie zastosowanie w kuchni ze względu na swoje walory smakowe. Oleje wykorzystywane są też do produkcji kosmetyków do pielęgnacji ciała. Olej kokosowy nierafinowany dodatkowo wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawiając metabolizm. Sprawdza się też w pielęgnacji skóry oraz dostarcza organizmowi witamin takich jak witamina B2, B6, E i C.

 

Jak wybrać dobry olej kokosowy nierafinowany?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które niestety nie spełniają swojej roli, wbrew temu co producenci podają na etykietach. Wybierając olej kokosowy nierafinowany warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, by mieć pewność, że zakupiony produkt jest w pełni wartościowy i spełnia swoją rolę. Nierafinowany oznacza tłoczony na zimno. Dzięki takiej metodzie pozyskiwania oleju zachowuje on wszystkie swoje właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Oleje rafinowane poddawane są wielu procesom, podczas których naturalny produkt traci bardzo dużo swoich właściwości. Olej kokosowy nierafinowany powinien mieć w składzie tylko miąższ z kokosa. Każdy dodatkowy składnik świadczy o tym, że produkt nie jest w pełni naturalny. Warto też zwracać uwagę na rodzaj uprawy. Oznaczenie BIO sugeruje, że olej pochodzi z naturalnych i ekologicznych upraw.