Marynowany pstrąg na surowo

Upał czy nie – jeść trzeba. I z tego założenia wyszli organizatorzy imprezy kulinarnej „Frutti di lago, czyli skarby z jeziora”. Na scenie plenerowej przy Centrum Edukacji Ekologicznej gotował Wojciech Charewicz.

Tematem przewodnim były ryby, więc menu składało się z następujących dań: zupa rybna i marynowany pstrąg na surowo. Do tego można było zobaczyć, jak filetować szczupaka. Skoro ryby, to musiała być mowa o ich niedocenianych wciąż wartościach odżywczych. O tym opowiadała dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska – dietetyk. Podkreśliła, że mieszkamy wśród czystych jezior i rzek, w których są ryby, ale wciąż rzadko pojawiają się na naszym stole. Być może po spotkaniu kulinarnym więcej osób przekona się do tych zdrowych dań.

 

 

 

 

 

 

 



Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

OK, rozumiem.