Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home2/kobiecyb/domains/kobiecyelk.pl/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Kobiecy Ełk – Świąteczne przepisy od mamy – konkurs rozstrzygnięty

Świąteczne przepisy od mamy – konkurs rozstrzygnięty

Konkurs na świąteczny przepis rozstrzygnięty. Wygrywa go pani Agnieszka M. która przysłała do nas kilka pomysłów na ciasta, które piekła jej mama. Gratulujemy, a Was zachęcamy do wypróbowania.
.
Babka twarogowa
Składniki:
3 jajka
15 dag. cukru pudru
40 dag. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 l.śmietany (18% lub inna)
20 dag. zielonego twarogu
20 dag. stopionej margaryny
zapach rumowy
rodzynki
Sposób wykonania:
Jajka utrzeć z cukrem,dodać mąkę, śmietanę, ser i margarynę.
 Wszystko dobrze wymieszać dodać zapach i rodzynki.
 Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
 Piec ok.60 min. 200 stopni.Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy polać lukrem lub czekoladą.
.
Blok czekoladowy
Składniki:
1 kostka margaryny
1/2 szklanka wody
2 szklanki cukru
5-6 łyżek kakao
1/2 kg. mleka w proszku
bakalie
pokruszone herbatniki (wafle)
Sposób wykonania:
Wodę, cukier i margarynę zagotować.
Kakao i mleko w proszku razem  wymieszać , wlać do tego zagotowaną masę.
Wszystko razem wymieszać na gładką masę do tego dodajemy bakalie i pokruszone herbatniki .
Przełożyć do formy i wstawić do lodówki żeby zastygło.
.
Ciasto Królewskie:
składniki na ciasto kruche:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
1/2 kostki margaryny
Piec ok.15 min. temp.200 stopni.
składniki na ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki przennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
20 dag. cukru
1/2 l.mleka
2 łyżki mąki przennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 kos.margaryny
Odlać 1/4 szkl. mleka i wymieszać z mąką.
Sposób wykonania:
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.(z tego będzie ugotowany budyń)
Wymieszać to z margaryną.
Przekładać ciasto (ciasto kruche-krem-ciasto biszkoptowe-krem-ciasto kruche)
Dekoracja według uznania.