Ile można „wycisnąć” ze śliwki? – porady eksperta

Śliwki to owoce nie dość, że bardzo smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych składników o działaniu przeciwutleniającym. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że śliwki zawierają witaminę C,  A oraz bardzo cenną i rzadko występującą w owocach witaminę E.  

Działanie antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe) wspomagają barwniki zawarte w tych owocach. Należą do nich antocyjany, które wspomagają regenerację i odbudowę organizmu. Świeże śliwki nie są zbyt kaloryczne. Średnia śliwka to ok. 45 kcal w 100g produktu. Do tego są to owoce o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, iż biorą one udział w kontroli i utrzymaniu prawidłowego stężenia cukru we krwi.

Jakie jeszcze zalety ma śliwka?

Otóż  oprócz działania przeciwnowotworowego, redukującego ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, posiada właściwości przeczyszczające. Tę zdolność zawdzięcza obecności pektyn (jest to jeden z rodzaju rozpuszczalnego błonnika pokarmowego). Wraz z niektórymi składnikami (m.in. kwasem winowym, jabłkowym) pektyny działają jak zmiatacze na przewód pokarmowy oraz na tłuszcz i cholesterol, który gromadzi się w komórkach.

Śliwki poprawiają także trawienie oraz apetyt. Jak już wspomniałam wcześniej, zapobiegają zaparciom a w związku z tym redukują zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego.

Śliwki suszone lepsze od świeżych?

Pod pewnym względem tak. Suszone zawierają znacznie więcej witaminy A i włókna pokarmowego. Są bogate również w związki mineralne, takie jak żelazo oraz fosfor. Dzięki takiemu składowi polecane są np. wegetarianom. Ta postać śliwek zawiera również większe właściwości przeczyszczające ze względu na zwiększoną ilość substancji balastowych (pektyn). Zjedzenie bowiem kilku śliwek dziennie (ok. 2-3) lub wypicie szklanki kompotu z suszu reguluje pracę przewodu pokarmowego. Minusem suszonych śliwek jest ich kaloryczność. Znacznie większa niż świeżych, ponieważ 100g produktu to ok. 270kcal. Uważajmy więc na ilość, jaką zjadamy.

Czy nadmiar śliwek może zaszkodzić?

Niestety przy nadmiernym ich spożyciu lub wypijaniu dużych ilości kompotu ze śliwek— tak. Mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Najczęściej pojawiają się wzdęcia lub rozwolnienie. Dlatego każdy, kto lubi te owoce, musi się z nimi obchodzić ostrożnie. Najlepiej spożyć kilka dziennie i czuć się dobrze.

Autor: Urszula Jaczewska, dietetyk