Gorąca czekolada na jesienną chandrę – porady eksperta

Chłodne wieczory? Deszcze i nieprzyjemna aura na zewnątrz nie sprzyjają chyba nikomu… Przychodzi wówczas ochota na coś, co nas rozgrzeje, poprawi humor oraz nada kolorów temu dniu.  Co się w takim razie może sprawdzić? GORĄCA CZEKOLADA.  

Towarzyszy nam od wieków. Zmieniała się systematycznie pod względem dodatków, nowych smaków. Okazuje się jednak, że najlepsza dla naszego organizmu jest czekolada GORZKA.

                Zapewne osoby dbające o linię się zasmuciły, bo przecież czekolada, tyle kalorii.. Możecie się rozweselić Jedna filiżanka gorącej gorzkiej czekolady bez zbędnych dodatków, na mleku 2% tłuszczu (raz na jakiś czas) nie zrobi wam krzywdy. A nawet może pomóc ze względu na niektóre swoje prozdrowotne działanie.

Dlaczego akurat gorzka czekolada jest polecana?

  1.     Przede wszystkim jako jedyna wywiera wpływ prozdrowotny (dotyczy to czekolady gorzkiej zawierającej co najmniej 80% kakao).
  2.     Zawarte w niej przeciwutleniacze wpływają na obniżenie ciśnienia  tętniczego krwi poprzez poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych.
  3.    Zawiera pewne ilości polifenoli, które opóźniają procesy starzenia się.
  4.    Dzięki zawartości flawonoidów, wpływają na zmniejszenie ryzyko rozwoju niedokrwiennej choroby serca.
  5.    Czekolada  ma właściwości (często jest to również podłoże psychologiczne) zmniejszające napięcie nerwowe. To odczucie szczęścia po jej zjedzeniu jest uwarunkowane zwiększoną produkcją endorfin – tzw. „hormonu szczęścia”.
  6.  Przez to obniża poziom stresu (dzięki zawartości w ziarnach kakaowca teobrominy).
  7.  Spożywanie czekolady (gorącej oraz na zimno) zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, co jest istotną informacją dla osób z predyspozycjami i skłonnościami do cukrzycy.

UWAGA !

                Czekolada to produkt wysokokaloryczny i spożywanie jej w dużych ilościach sprzyja zwiększeniu masy ciała!

                Czekolada (szczególnie spożywana w dużych ilościach) jest przeciwwskazana w takich schorzeniach jak: cukrzyca, kamica nerkowa, choroby trzustki, otyłość i nadwaga, dna moczanowa, hipertrigicerydemia.

Czekolada, oprócz flawonoidów, innych przeciwutleniaczy i teobrominy, bogata jest w wiele składników mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo czy wapń.

Chęć na czekoladę a zapotrzebowanie na magnez?

Często nasza ochota na czekoladę może być wynikiem domagania się naszego organizmu magnezu! Ale nie traktujmy jej jako źródła tego pierwiastka, ponieważ, żeby pokryć zapotrzebowanie na ten składnik, należałoby zjeść aż 7 tabliczek czekolady…Dlatego lepiej wtedy sięgać po orzechy, które dostarczą więcej nam tego składnika a do tego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających pracę naszego układu sercowo-naczyniowego.

 Na koniec macie świetny przepis na gorącą czekoladę ze szczyptą chilli 😉

Będą Ci potrzebne:

  1. 1 szklanki mleka
  2. 1/4 szklanki śmietany 36%
  3. Gorzka czekolada
  4. 2 łyżeczki cynamonu
  5. 1 łyżeczka cukru pudru
  6. Szczypta chilli

Przygotowanie:

Wlej mleko i śmietanę do rondelka i zagrzej. Następnie pokrusz do niego gorzką czekoladę i dodaj wszystkie przyprawy. Podgrzewaj przygotowany napój, ale nie dopuść do jego zagotowania. I tak oto gęsta czekolada jest gotowa do podania.

Tak przygotowany napój na pewno poprawi Wam humor w pochmurny i deszczowy dzień.

Autor: Urszula Jaczewska, dietetyk