Zmiksowane witaminy – smaczny koktajl na upały

Nie ma nic lepszego podczas gorących dni niż koktajl owocowy bądź warzywny. Podczas wysokiej temperatury powietrza nie mamy ochoty na jedzenie, dlatego makro- i mikroskładniki dostarczone w formie pitnej są najlepszym rozwiązaniem.

                Ze względu na to, że do koktajli nie dodaje się cukru ani dodatkowych przypraw,  są one niskokaloryczne. Zrobione z owoców lub warzyw są bogate w błonnik pokarmowy i regulują pracę układu pokarmowego.

Warto dodać również , że żyjemy coraz szybciej i nie ma mamy czasu na regularność posiłków.  Idealnym rozwiązaniem także w tym przypadku są koktajle. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu,  dostarczają nam energii, witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Można przyrządzić je z ulubionych warzyw lub owoców na różne sposoby .

                Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na koktajl egzotycznyJ Składniki podane w przepisie wystarczą na dwie porcje.

Składniki:

-2 dojrzałe kiwi

-1 banan

-1 szklanka mleka 0,5%

-1/2 szklanka kefiru naturalnego

Przygotowanie:

  1. 1.       Kiwi obrać, pokroić i w miarę możliwości usunąć pestki. Banana obrać i pokroić w plastry.
  2. 2.       Owoce zmiksować, powoli wylewając mleko i kefir. Koktajl przelać do szklanek i od razu podawać.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

Energia : 226 kcal

Białko: 8,8 g

Tłuszcz: 2,75 g

Węglowodany: 45,3 g

Błonnik: 3,6 g

Autor: dietetyk, mgr Urszula Jaczewska