Wybieramy domowy sprzęt baristyczny

Choć najlepsza gatunkowo kawa kojarzona jest z kawiarniami, gdzie jej parzeniem zajmują się wyszkoleni bariści, dzięki odpowiedniemu wyposażeniu idealną małą czarną przygotujemy również we własnych „czterech kątach”. Uzyskanie naparu o bogatym smaku umożliwi nam sprzęt o dopasowanych parametrach i wysokiej jakości akcesoria.

Historia kawowego wyposażenia, umożliwiającego samodzielne przygotowanie naparu sięga XVIII wieku. Począwszy od prostego dzbanka z pokrywką, przez zaparzacze wyposażone w sitka ubijające, po pierwsze modele ciśnieniowe – proces udoskonalania konstrukcji sprzętów do kawy był długotrwały i niezwykle intensywny. Jego rezultaty, w postaci nowoczesnych  ekspresów, gwarantują przygotowanie aromatycznej i zbalansowanej w smaku kawy o jakości jak w kawiarni. Co ważne, delektowanie się idealną „małą czarną” również w domu, nie wymaga wysokich nakładów finansowych. Niedrogim i funkcjonalnym urządzeniem są np. ekspresy kapsułkowe. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i jak dobrać do niego odpowiednie akcesoria?

Ekspres kapsułkowy

Wzrost popularności modeli kapsułkowych w ostatnich latach wynika przede wszystkim z szeregu korzyści jakie niesie ze sobą zakup takiego sprzętu. Wśród głównych zalet wyróżnia się intuicyjność i prostota obsługi. Tego typu ekspres nie wymaga każdorazowego ustawiania parametrów czy samodzielnego porcjowania kawy. Co równie ważne, dzięki zamknięciu mieszanki w  kapsułce, eliminowany jest problem przypadkowego rozsypania czy przypalenia zmielonych ziaren podczas parzenia. Umożliwia to łatwe utrzymanie wysokiego poziomu czystości i higieny urządzenia. Istotną zaletą ekspresów kapsułkowych jest także ich cena. Tego typu rozwiązania dostępne są już od kilkuset złotych. Na jakie atrybuty urządzenia warto zwrócić uwagę przy zakupie? – Podstawową kwestią przy wyborze ekspresu kapsułkowego są jego parametry parzenia, gwarantujące przygotowanie idealnej w smaku kawy. Bogaty aromat i pełny bukiet espresso zagwarantują nam modele wytwarzające ciśnienie 19 bar, czyli porównywalne do tego w profesjonalnych ekspresach gastronomicznych – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Warto również sprawdzić, czy dołączane do ekspresu kapsułki są pakowane pojedynczo w hermetyczne opakowania. W ten sposób zyskamy gwarancję długotrwałej świeżości i bogatego smaku naparu – dodaje ekspert. W trosce o środowisko naturalne, warto wybierać kapsułki wykonane z biodegradowalnych materiałów. Ważną kwestią jest również szerokość ich asortymentu, co wynika z faktu, że do ekspresu danej marki zwykle pasują jedynie te z oferty producenta. Warto więc sprawdzić, czy wybór konkretnego modelu pozwoli nam dobrać różne mieszanki kaw.

Spieniacz do mleka

Wielbiciele kaw zabielanych wiedzą jak istotne w przygotowywaniu klasycznych propozycji, takich jak cappuccino lub caffè latte, jest idealnie spienione mleko. Gęstą i trwałą konsystencję pianki pozwoli uzyskać nam wbudowana w ekspresie dysza lub osobne urządzenie do spieniania, wyposażone w grzałkę oraz mieszadełka. Przy zakupie drugiego z nich należy sprawdzić, czy umożliwia ono przygotowanie mleka zarówno na zimno jak i na ciepło, ponieważ temperatura produktu idealna do serwowania to około 60⁰C. Wśród praktycznych kwestii warto zwrócić uwagę na łatwość utrzymania czystości. Przydatny w tej kwestii może okazać się model modułowy – z wygodnym do umycia wyciąganym pojemnikiem na mleko. Jeśli przy przygotowywaniu kawy planujemy tworzenie tzw. latte art, czyli rysunków na powierzchni napoju, zastosowanie znajdzie wariant z wyprofilowanym lejkiem. W przypadku wbudowanej w ekspresie dyszy spieniającej, efektowne wzory pomoże stworzyć nam stalowy dzbanek.

Puszka do kawy

Istotne znaczenie dla smaku i aromatu przygotowywanej „małej czarnej” ma sposób przechowywania ziaren lub zmielonej mieszanki. Kawy pakowane są w hermetyczne opakowania, jednak po otworzeniu narażone są na kontakt z powietrzem i wilgocią. Aby zagwarantować długotrwałą świeżość, warto przetrzymywać mieszankę w fabrycznym opakowaniu, spiętym klipsem lub gumką recepturką. Tak przygotowaną, należy schować do szczelnego, metalowego pojemnika, który ograniczy dostęp promieni słonecznych, wilgoci lub innych zapachów. Alternatywnie zastosować można szklany słoik z silikonowym zamknięciem. Pojemnik należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, np. zamykanej szafce.

Porcelana, szklanki i szklaneczki

Zgodnie ze sztuką podawania napojów kawowych, różne rodzaje wymagają serwowania w innych naczyniach. – Tradycyjne espresso przygotowywane jest w filiżankach lub w myśl włoskiej tradycji – w eleganckich szklaneczkach o objętości 100 ml. Kawę z dodatkiem spienionego mleka, np. cappuccino podaje się w porcelanowej filiżance 150 ml – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku kaw warstwowych, np. cafe latte macchiato czy napojów mrożonych, doskonale sprawdzają się wysokie szklanki z uchwytem o objętości 250 ml – dodaje ekspert. Czym kierować się przy ich zakupie? Filiżanki powinny być wykonane z grubej porcelany, która umożliwi dłuższe zachowanie odpowiedniej temperatury kawy. W tym celu warto również pamiętać o podgrzaniu jej jeszcze przed wlaniem naparu. Częste użytkowanie porcelany lub szklanek determinuje wybór trwałych modeli o zwartej konstrukcji. Ze względów estetycznych warto dobrać poszczególne elementy tak, aby zachować ich spójność podczas serwowania gościom różnego rodzaju kaw podczas spotkania.