Biało-czerwone szaleństwo na talerzu

Smaczne słodkie truskawki są zapowiedzią lata. Te czerwone owoce mają orzeźwiający zapach, kuszą swoim wyglądem oraz smakiem. Ale mają jeszcze jeden walor – korzystnie wpływają na zdrowie i urodę.  Podpowiadamy,  jak szybko można przyrządzić z nich zdrowe i smaczne desery.

bialo-czerTruskawki są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, błonnik i węglowodany.  Brzmi atrakcyjnie. A gdybyśmy do tego składu dodali: białka, sole mineralne, magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, jak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E ? Brzmi jak bomba odżywcza, a to nic komplikowanego – to po prostu deser truskawkowo-mleczny, bowiem te ostatnie wymienione składniki to elementy składowe mleka i przetworów mlecznych.

Podajemy kilka szybkich i sprawdzonych przepisów na mleczno-truskawowe pyszności, które zachwycą i dorosłych i dzieci.

Koktajl: Umyte i obrane z zielonych szypułek truskawki wkładamy do blendera. Dodajemy, wg uznania: jogurt naturalny, mleko, maślankę, kefir lub śmietanę. Można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym. W wersji „bogatszej” dodajemy banana – co da nam gęstszą konsystencję.

Shake: Dojrzałe i schłodzone (mogą być zmrożone) truskawki miksujemy z mlekiem, wanilią oraz lodami truskawkowymi.

Deser mleczo-truskawkowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem (2 łyżki), dodać kolejną szklankę mleka wymieszaną z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie, po zagotowaniu, dodać zmiksowane truskawki, przełożyć do pucharków i ostudzić. Podawać udekorowane całymi owocami.

Oczywiście do tego dochodzi tarta czy biszkopt z truskawkami oraz całe bogactwo koktajli.

Dla zapracowanych zaś, jako przekąskę, polecamy po prostu truskawki z jogurtem naturalnym.

Nie dość, że słodko, to i zdrowo. A biało-czerwono na talerzu można też potraktować jako kolory naszej reprezentacji, której tak wiernie kibicujemy na Euro.

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.