W jaki sposób uprawiać warzywa na działce?

Warzywa wymagają odpowiednio określonych warunków do prawidłowego wzrostu a także rozwoju, dlatego też bardzo istotne jest odpowiednie przygotowanie ziemi przed sianiem i sadzeniem warzyw oraz wcześniejsze dobre rozplanowanie ich uprawy. Podpowiadamy w jaki sposób i kiedy należy sadzić warzywa na działce, by uzyskać zdrowe i obfite plony.

wheelbarrows-2157335_640Rośliny warzywne uprawiamy z siewu bezpośrednio na miejsce stałe albo też z rozsady. Uprawa warzyw z rozsady przyśpiesza bowiem plonowanie, bo nasiona w pomieszczeniach ogrzewanych można wysiewać zdecydowanie wcześniej aniżeli pozwoliłaby na to temperatura w gruncie. Uprawa z rozsady jest także konieczna w przypadku warzyw o dosyć długim okresie wegetacji, jak na przykład pomidory, których to owoce nie zdążą dojrzeć, kiedy wysiejemy je wprost do gruntu dopiero w maju (ponieważ wcześniej nie pozwalają na to za niskie temperatury).

Jeśli więc nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie wyhodować i przygotować rozsadę warzyw, bądź też zwyczajnie nie mamy do tego odpowiednich warunków, możemy zakupić przygotowaną już wcześniej rozsadę w odpowiednim sklepie ogrodniczym.

Jak zatem odpowiednio przygotować grządki pod warzywa?

Warzywa to rośliny wymagają od nas takiego miejsca, gdzie przez cały rok będą miały stały dostęp do słońca, będąc jednocześnie odpowiednio osłoniętymi. Należy pamiętać, że im więcej światła słonecznego otrzymuje wybrana wcześniej przez nas powierzchnia działki, tym bogatsze oraz bardziej aromatyczne będą zbierane później przez nas warzywa.

Przygotowywanie grządki pod sadzenie warzyw możemy rozpocząć nawet jesienią, kiedy przekopujemy glebę. Podczas przekopywania użyźniamy ją, jednocześnie wzbogacając ją w materię organiczną (np. kompost lub obornik).

Kompost możemy stosować w dawce 20-60 kg na 10 m². Rozsypujemy go na przekopaną wcześniej glebę a następnie mieszamy, np. za pomocą grabi. Jeśli natomiast wybierzemy obornik to stosujemy w dawce 50-80 kg na 10 m², następnie go przekopujemy oraz pozostawiamy w takim stanie aż do wiosny. Jeśli nie użyjemy na działce obornika jesienią możemy z powodzeniem zrobić to także wiosną, jednak należy wówczas wybrać taki obornik, który jest dobrze rozłożony (przekompostowany). Po użyciu glebę przekopujemy średnio głęboko a na koniec grabimy.

Jesienią na pozostających w ugorze powierzchniach możemy z kolei wysiać nawozy takie jak na przykład łubin czy rzepak ozimy. Wiosna będzie idealnym momentem na rozpoczęcie usuwania chwastów z zagonów (np. za pomocą wideł) a następnie do spulchnienia powierzchniowego przy użyciu takich narzędzi jak grabie czy motyka. Możemy ułatwić sobie pracę używając elektrycznej lub spalinowej glebogryzarki.

Kiedy można sadzić warzywa na działce?

Wyprodukowaną wcześniej (lub zakupioną) rozsadzę możemy sadzić do gruntu od końca marca do początku kwietnia – wszystko zależy od pogody. Kiedy Zimna Zośka za nami, czyli w połowie maja, możemy zacząć wysadzać ciepłolubne gatunki warzyw, takie jak ogórki, pomidory, papryka czy cukinia. Zanim wysadzimy własną rozsadę musimy pamiętać o jej zahartowaniu – ułatwimy wówczas warzywom dobry start w zagonie. Dobre zahartowanie wykonamy wietrząc okna w szklarniach i tunelach.

Idealny moment na sadzenie warzyw na działce to wieczór lub pochmurny dzień. Musimy uważać na chłodne dni, zimny deszcz lub ostre słońce – takie warunki atmosferyczne mogą zniszczyć nasze warzywa.

Sadzenie warzyw na działce może być zajęciem bardzo wciągającym oraz satysfakcjonującym. Gdy zrobimy to sami to z niecierpliwością czekamy później na zbiory i efekty naszej pracy, a nasze starania są widoczne w postaci obfitych plonów.

Autor artykułu:
Sklep Dla Ogrodu – internetowy sklep ogrodniczy oferujący bogatą gamę produktów do pielęgnacji i uprawy roślin, akcesoria ogrodnicze, produkty ekologiczne. Twój Sklep Ogrodniczy!