Podstawowe składniki odżywcze, jakie należy dostarczyć roślinom

Według badań Instytutu Gallupa, mniej niż połowa ankietowanych nie stosuje żadnego rodzaju nawozu do swojego przydomowego ogrodu. Statystyki te świadczą o tym, że niestety rośliny, a przede wszystkim kwiaty ozdobne, nie osiągają swojego potencjału dekoracyjnego. Prawdopodobnie zmagają się z takimi problemami jak choroby, czy insekty. Bardzo łatwo można tego uniknąć dostarczając składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Nawozy sprawią, że roślina będzie zdrowsza, bardziej produktywna i oczywiście piękniejsza. W artykule odpowiemy na podstawowe pytania: dlaczego należy nawozić i jakie są główne składniki pokarmowe.

Odżywianie roślin

Rośliny potrzebują nawożenia, ponieważ większość gleb nie zapewnia wystarczającej ilości składników odżywczych do ich optymalnego wzrostu. Nawet, jeżeli mamy to szczęście, że posadzimy rośliny na żyznym stanowisku – w momencie rozwoju i wzrostu – rośliny będą pobierały coraz więcej składników. Gleba w ten sposób ulega wyjałowieniu. Oznacza to, że w kolejnym sezonie konieczne będzie użyźnienie, aby zachować dalszy potencjał wzrostu roślin. Przez nawożenie ogrodu uzupełniamy wypłukane lub pobrane składniki odżywcze. Dzięki temu rośliny w aktualnym sezonie będą miały dostateczną ilość pokarmu.

6 podstawowych składników odżywczych

  1. Węgiel – z CO2 w powietrzu.
  2. Wodór z wody.
  3. Tlen z powietrza i wody.
  4. Azot dostarcza roślinom protein, które z kolei wpływają na rozwój tkanek i ich wzrost. Zbyt duża ilość azotu spowoduje, że rośliny będą pobierały go więcej, ograniczając jednocześnie wchłanianie innych składników pokarmowych.
  5. Fosfor stymuluje rozrost korzeni. Pomaga roślinom w pączkowaniu, kwitnieniu, poprawia siłę i zwiększa rozmiar nasion. Większość roślin – aby absorbować fosfor – wymaga gleby o współczynniku pH od 6.5 do 6.8.
  6. Potas zwiększa ogólną siłę roślin. Pomaga im w wytwarzaniu węglowodanów i zapobiega chorobom. Potas także ma wpływ na regulację aktywności metabolicznej roślin.

Trzy dodatkowe – równie ważne składniki pokarmowe

Rośliny potrzebują te trzy składniki, ale w mniejszych ilościach:

  1. Wapń wykorzystywana jest przez rośliny w błonach komórkowych, a także neutralizują toksyny. Dodatkowo wzmacnia ich strukturę i pomaga w wiązaniu razem cząsteczek organicznych i nieorganicznych.
  2. Magnez – bez niego niemożliwy jest proces fotosyntezy.
  3. Siarka jest komponentem wielu protein.

Mikroelementy

Rośliny poza omówionymi wcześniej składnikami, potrzebują także w małych ilościach siedem elementów. Zdrowa i żyzna gleba, która jest bogata w materię organiczną zazwyczaj ma adekwatną zawartość każdego z tych mikroskładników:

– bor
– miedź
– żelazo
– molibden
– cynk
– chlor
– mangan

Organiczne czy syntetyczne?

Czy ma to znaczenie, w jaki sposób zapewniamy składniki pokarmowe roślinom? Tak, ponieważ organiczne i syntetyczne nawozy dostarczają je w inny sposób. Ogólnie rzecz ujmując, składniki organiczne nie są rozpuszczalne w wodzie, dlatego uwalniają się wolniej przez miesiąc, a nawet do roku. Z tego powodu, najlepszy moment na nawożenie organiczne jest jesienią. Wpływa korzystnie na mikroorganizmy w glebie, które z kolei rozpuszczają składniki pokarmowe później absorbowane przez rośliny.

Syntetyczne nawozy są rozpuszczalne w wodzie i mogą być dostarczone roślinom praktycznie natychmiast. Oczywiście zbyt obfite nawożenie może spalić jej tkanki. Sztuczny nawóz zapewnia roślinie szybkie odżywienie, ale nie ma dużego wpływu na strukturę gleby i jej żyzność. Najlepsze korzyści z nawożenia są wiosną. Rośliny budzą się wtedy do życia i potrzebują więcej składników dla prawidłowego i szybkiego wzrostu.

Autor
Artykuł powstał przy współpracy z ogrodniczym sklepem internetowym sklepdlaogrodu.pl.