Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home2/kobiecyb/domains/kobiecyelk.pl/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Kobiecy Ełk – Nauka? Sięgnij po kawowe wspomaganie

Nauka? Sięgnij po kawowe wspomaganie

Choć początek czerwca to dla jednych okres przygotowań do wyczekiwanego, wakacyjnego odpoczynku – dla studentów jest to czas wytężonego wysiłku intelektualnego. Zdanie egzaminów podczas letniej sesji wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania merytorycznego, ale i wspomagającej koncentrację diety.

Jak podaje Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, w roku akademickim 2014/2015 studia rozpoczęło 462 681 osób. Sumując ten wynik z liczbą osób będących już w trakcie edukacji na uczelniach wyższych, szacuje się że do tegorocznej sesji letniej podchodzić może aż 1,5 miliona studentów. Liczne egzaminy i zaliczenia przedmiotów wymagają od nich utrzymania wysokiego poziomu koncentracji, pozwalającego na przyswojenie ogromnej ilości informacji w krótkim czasie. Regularne przesypianie 7-8 godzin na dobę, zapewniające maksymalne skupienie, bywa w tym czasie niemożliwe. Istnieją jednak sposoby, które w prosty i efektywny sposób wspomagają naukę. Należy do nich utrzymanie odpowiedniej diety i spożywanie pobudzających napojów na bazie kawy. Kluczem do sukcesu jest jednak jej odpowiednie przygotowanie i dawkowanie. Jak sprawić by moc czarnego naparu okazała się skuteczna?

Przygotuj organizm

Dobroczynne właściwości przypisuje się kawie głównie ze względu na zawartość kofeiny – związku blokującego receptory adenozyny, odpowiedzialne za uczucie senności. Substancja podtrzymuje „stan czuwania” mózgu, zwiększając tym samym naszą wydolność umysłową i opóźniając jednocześnie moment pojawienia się zmęczenia. Najwyższe stężenie kofeiny we krwi utrzymuje się przez ok. 60 minut po spożyciu kawy. Odczuwalne skutki przyswojenia związku mogą występować natomiast przez następne 4 godziny. – Choć kawa rzeczywiście skutecznie poprawia pamięć krótkotrwałą, przy długim i regularnym stosowaniu odczuwalność jej działania maleje. Dzieje się tak w wyniku przyzwyczajenia się organizmu do właściwości kofeiny – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku kawoszy, którzy chcą na powrót poczuć działanie „małej czarnej”, skutecznym rozwiązaniem może okazać się zminimalizowanie przyjmowanej dawki kofeiny na dwa tygodnie przez okresem wzmożonej nauki. Chwilowe odzwyczajenie organizmu będzie skutkowało silniejszym odczuwaniem pobudzenia – dodaje ekspert.

Wybierz odpowiednią mieszankę

Nasilenie pobudzających właściwości kawowego naparu w dużej mierze zależy również od doboru mieszanki. Na świecie uprawiane są dwa gatunki kawy – szlachetna Arabika oraz wyrazista i nieco ostrzejsza Robusta. Pierwsza z nich charakteryzuje się zawartością kofeiny na poziomie ok. 1,7%. Przyrządzony z niej napar jest delikatny i zbalansowany w smaku. Natężenie pobudzającego związku w mieszance bazującej na ziarnach Robusty może sięgać natomiast od 2 do nawet 4%. Chcąc uzyskać „małą czarną” o silnym aromacie i właściwościach, warto zmielić kawę bezpośrednio przed jej podaniem. Tuż po zmieleniu mieszanka charakteryzuje się najbogatszym bukietem smakowym.

Wzmocnij działanie kawy

Poszukując sposobów na wzmocnienie kawowego naparu, warto wypróbować połączenie go ze świeżo parzoną herbatą. – Hongkong espresso, czyli tradycyjna, azjatycka receptura, stanowi naturalną alternatywę dla napojów energetycznych. Dzięki połączeniu stymulującej kofeiny i obecnej w herbacie teiny, otrzymujemy napar o silnych właściwościach pobudzających, pozbawiony sztucznych dodatków jak w przypadku „energetyków” dostępnych w sklepach – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Hongkong espresso przygotowywane jest na bazie espresso, 70 ml herbaty czarnej lub zielonej oraz odrobiny mleka i cukru do smaku. Ze względu na działanie zwiększające wydolność umysłową, dobrze sprawdza się w sytuacjach wzmożonego wysiłku intelektualnego, np. podczas nauki do egzaminów – dodaje ekspert.

Sięgnij po zdrowe przekąski

Podczas nauki dobrze sprawdzą się również lekkostrawne, ale odżywcze przekąski. Bogatym źródłem kwasów omega 3 oraz żelaza, transportującego tlen do mózgu, są orzechy: włoskie, laskowe lub ziemne. Korzystny wpływ na naczynia krwionośne, dostarczające do mózgu składniki odżywcze, ma potas, obecny m.in. w bananach czy brzoskwiniach. Polecane są także suszone owoce, np. morele. Dzięki zawartości witaminy C, ułatwiającej zapamiętywanie oraz witaminy E, zwiększającej poziom energii, są skuteczną bronią w walce z natłokiem informacji.