Kasza na stole – konkurs i Wasze przepisy
Gryczana, jaglana, manna, owsiana, kukurydziana czy kus-kus. Z każdej można wyczarować smaczne i zdrowe dania.
Jeśli zabrakłoby nam pomysłu, na stronie LubieKasze.pl jest mnóstwo inspiracji, zaś przepisy polecają Katarzyna Foszner, ekspert ds. zdrowego żywienia oraz doświadczony kucharz, Andrzej Polan.
Oto jeden z przepisów autorstwa Andrzeja Polana.
Pizza z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem
Składniki:
- 900 g mąki
- 500 ml wody
- 200 g oscypka
- 15 g soli
- 25 g drożdży
- 6 polskich pomidorów
- 1 główka młodej kapusty
- 250 g kaszy gryczanej
- 6 młodych ziemniaków
- 100 g kiełbasy krakowskiej suchej w plastrach
- 1 cebula dymka
- 100 g pieczarek
Wykonanie:
Z mąki, wody, drożdży, soli przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kapustę poszatkowaną, dusimy do miękkości. Dodajemy na koniec pomidory i koperek. Doprawiamy bardzo solidnie pieprzem czarnym solą i kminkiem mielonym.
Kaszę gotujemy krótko w wodzie i łączymy z tartym oscypkiem. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie.
Ciasto rozkładamy, na wierzch układamy kaszę, przykrywamy kapustą, plasterkami kiełbasy krakowskiej i plasterkami ziemniaków. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika.
KONKURS
Gdyby komuś było mało – może otrzymać od KobiecegoEłku publikację z kilkoma przepisami Andrzeja Polana oraz Katarzyny Foszner, jak również z informacjami na temat właściwości rodzajów kasz.
Aby wydanie trafiło do Ciebie, wyślij do nas swój przepis na danie z kaszą na maila redakcja@kobiecyelk.pl
Pierwszych 10 osób, które przyślą przepisy, otrzyma od nas wydanie „Lubię kaszę”.
Konkurs trwa, już są pierwsze wygrane.
Książeczki trafiają do Agnieszki Z., Agnieszki M., Marianny J., Agnieszki M., Joanny P. Marty M.,Moniki G., Ali P.
DZIĘKUJEMY ZA WASZE PRZEPISY. PRZEKAZUJEMY JE DALEJ. GOTUJCIE, SMAKUJCIE, KORZYSTAJCIE.
Przepis Agnieszki Z.
Kalarepka duszona z pęczakiem.
Składniki:
2 duże Kalarepki, 8-10 łyżek ugotowany pęczak, 1/3 papryka żółta, 1/3 papryka czerwona, 1 cebula, pęczek koperku, 4 łyżki masła, przyprawy, 2 marchewki.
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć, odsączyć. Kalarepki obrać. Zciąć wierzch. Środki wydrąż łyżeczka.
2. Cebulę w kostkę zeszklić na maśle. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć 3 min. Doprawić. Dodać 3/4 koperku.
3. W rondlu roztopić połowę masła. Włożyć Kalarepki. Posolić. Posypać cukrem. Podlać 1/2 szkl wody. Dusić 5 min. Następnie napełnić farszem. Do rondla dołożyć wydrążone środki i ścięte wierzchy. Duś 20 min.
5. Dołóż marchew. Gotowe Kalarepki wyjąć i przykryć kapeluszami.ozdobić marchwią. Sos z miksować i polać kalarepki.
Przepis Agnieszki M.
-ok. 70-80 dkg mięsa (skrzydełka drobiowe)
– 2 listki laurowe,
-kilka kulek ziela angielskiego
– 3-4 średnie marchewki
– 2 pietruszki
– duży kawałek selera
– mały por lub pół większego
– pół przekrojonej i opalonej na czarno nad płomieniem lub na suchej patelni cebuli
– 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
– 5-6 ziemniaków
OPCJONALNIE
– ew. kilka suszonych grzybków
– ew. dwie, trzy łyżki słodkiej śmietany do zabielenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, zalać zimną, włożyć do ok. 3 litrowego garnka, zagotować, zmniejszyć ogień, dorzucić listki laurowe i ziele angielskie, grzybki. Gotować 20 – 35 minut. Warzywa obrać, razem z opaloną cebulą dodać do mięsa (jedną marchewkę można zetrzeć i dodać później), wsypać kaszę, wszystko posolić, gotować ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Kiedy i one będą miękkie – zupa jest gotowa. Dodać mielony pieprz do smaku, jeśli jest mało słona – dosolić. Można wyjąć mięso, pokroić i dorzucić do zupy, ewentualnie zabielić krupnik śmietaną. Smacznego;)
Przepis Agnieszki M.
Kotlety z jajek i kaszy jaglanej
Składniki
8 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 10 dag)
pęczek natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki prażonego lnu (można zastąpić np. prażonymi pestkami słonecznika lub sezamu)
1 łyżka miękkiego masła
sól
pieprz czarny
do panierowania i smażenia:
6 łyżek tartej bułki
8 łyżek oleju
1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem – dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 1 i 1/4 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
- Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).
- Do miski przełóż jajka, dodaj miękkie masło, przestudzoną kaszę, surowe jajko, prażony len oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem (dużo).
- Dokładnie wymieszaj. Z masy, zwilżonymi wodą rękoma, formuj kotleciki. Panieruj je w tartej bułce
- Kotleciki smaż na oleju z masłem – na średnim ogniu – po około 2-3 minuty z każdej strony
- Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Podawaj z dużą porcją sałaty z sosem vinegret. I np. pieczarkami w śmietanie. Świetnie smakują także z sosem pomidorowym.
Przepis Moniki G.
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 ząbka czosnku
- sól
- pieprz
- 1/4 cebuli małej
- 2 łyżki oliwy
- 1 pieczarka
- 3-4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
- sos sojowy
- 1 łyżka startego żółtego sera
- papryka mielona
Kurki z kaszą gryczaną
2 duże garście kurek
2 średnie cebule
100 gr kaszy gryczanej
2 łyżki stołowe masła
sól, pieprz
sos z pieczeni (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
gotujemy kaszę, lekko studzimy
cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy oczyszczone, umyte i obsuszone kurki, solimy i pieprzymy, dusimy pod przykryciem ok 10 minut (nie trzeba podlewać, grzyby puszczą wodę)
łączymy kurki z kaszą, dodajemy jeśli mamy sos pieczeniowy (gdy piekę czy duszę mięsa, to nadmiar powstałego sosu przechowuję w lodówce lub mrożę – często podkręca smak potraw) oraz natkę
zapiekamy ok 10-15 minut w 180 stopniach, wierzch również możemy posypać natką.
Przepis Ali P.
Sałatka z kuskus
Składniki (na 2 porcje)
-1/3 szklanki kuskusu
-2 jaja ugotowane na twardo
-80g papryki czerwonej
-2 plasterki ulubionej wędliny (lub sera żółtego)
-1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie domowy)
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
(opcjonalnie) -natka pietruszki, oregano, bazylia, koperek, pieprz, sos sojowy
-2 garści kiełków (u mnie lucerny, mogą być inne)
Wykonanie:
Kuskus zalać wrzątkiem lub bulionem do 2/3 wysokości szklanki. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Jaja, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę. Podlać oliwą, dodać jogurt, siemię lniane, gotowy kuskus, posiekane świeże lub suszone zioła i kiełki. Wymieszać i gotowe! Można również posypać uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika