Jagodowe szaleństwo w kuchni


Warning: Missing argument 2 for themify_add_video_wmode_transparent() in /wp-content/themes/kobiecybialystok/functions.php on line 179

Warning: Missing argument 3 for themify_add_video_wmode_transparent() in /wp-content/themes/kobiecybialystok/functions.php on line 179

I zaczęło się dziać. Po artykule o pierogach z jagodami Zofii Nasierowskiej chętnie dzielicie się z nami swoimi przepisami. Okazuje się, że jagody są świetnym pomysłem na wypieki i koktajle. Zobaczcie, co dziewczyny z Ełku robią z tych leśnych owoców. Próbujcie i dzielcie się opiniami. Jednocześnie dziękujemy bardzo  za nadesłane przepisy.

I pamiętajcie: 100 gramów jagód to tylko 61 kcal. Owoce jagód zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany (w tym myrtyllinę), kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy). Jagody są bogatym źródłem witamin: C, B1, B2, PP, E, K, karotenoidów (witamina A), inozytolu oraz soli mineralnych takich jak: cynk, mangan, miedź. Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe (suszone) i regulujące trawienie (świeże), przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (na owsiki, słabiej na glisty ludzkie), odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi). Czarne jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy, poprawiają widzenie, obniżają poziom cukru we krwi. Czyli samo zdrowie!

 

Jagodzianki

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1, 5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1, 5 godziny).

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawić do wyrośnięcia .

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Składniki rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem.

Placek drożdżowy z jagodami.

Składniki na placek drożdżowy:

  • 40 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • sól

Na obłożenie:

  • 50 dag jagód
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki tartej bułki

Na kruszonkę:

  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki

Sposób wykonania placka drożdżowego z jagodami:

    1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty rozczyn i żółtka utarte z cukrem. Wyrób ciasto. Wlej stopione i ostudzone masło. Ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
    2. Jagody przebierz, opłucz, osącz i wymieszaj z tartą bułką oraz cukrem waniliowym.
    3. Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm i rozłóż na blasze, formując wyższe brzegi.
  • Na środek placka wsyp jagody. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć z nich ciasto i zetrzyj na tarce z dużymi otworami wprost na jagody. Piecz w temp. 180 stopni około 45 minut.

 

Koktajl bananowo – jagodowy z płatkami owsianymi

Składniki:

1 banan

2 łyżeczki (lub więcej) jagód świeżych

pół szklanki mleka

3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem tak by były nim przykryte. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 7-10 min aż napęcznieją.

Do blendera wrzucamy gotowe płatki owsiane, obranego banana, jagody i wlewamy mleko. Miksujemy na gładki koktajl.

 

Jagodowy koktajl


Składniki:

  • 1 szkl. jagód
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • 1 szkl. kefiru

Jagody  zmiksować i doprawić do smaku cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny. Następnie dodać kefir i dokładnie wymieszać.

 

Placek z jagodami

 

Składniki:
– 700 g jagód
– 1 1/2 szklanki mąki
– ½ kostki masła
– ¾ szkl. cukru
– 4 jaja
– 7 łyżek mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:
Oddziel białka i żółtka, z białek ubij sztywną pianę.  Utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę, dodawaj na przemian łyżkę mąki, żółtko, łyżkę mleka. Kiedy wyczerpiesz wszystkie składniki, wmieszaj delikatnie pianę.  Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Na wierzch wysyp umyte jagody. Piecz 40 minut w ok. 180 st.

 

 

Letnia tarta z jagodami

spód (na formę o średnicy 26 cm):

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

masa jogurtowo-serowa

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka Mascarpone
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku

dodatkowo

  • 400 g jagód

Masło na spód pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aż do ich połączenia. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC. Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem (tylko dół). Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy, tak aby było większe niż spód naszej blachy. Ciasto przekładamy do formy, dobrze dopasowujemy. Ciasto można obciążyć za pomocą ryżu lub kaszy, najpierw na ciasto dać folię aluminiową lub papier do pieczenia, a potem wysypać. Dzięki temu brzegi ciasta nam nie opadną i ciasto nie będzie się podnosić. Pieczemy ok. 20 minut. Pod koniec można ściągnąć kasze i przyrumienić trochę ciasto. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
Masa – serek mascarpone ubijamy, dodajemy jogurt, sok z cytryny i cukier według uznania, miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy na wystudzone ciasto. Na sam koniec wysypujemy jagody. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

Zobacz też:

Pierogi z mazurskich jagód wg Zofii Nasierowskiej i przepisy ełczanek