Domowa prasa do oleju Yoda – opinie

Coraz częściej na stołach Polaków goszczą oleje tłoczone na zimne. To szczególnie ważna informacja, tym bardziej że tłuszcze stanowią bardzo istotny składnik codziennej diety.

Wydobycie oleju z nasion rośliny oleistej nie jest łatwym zadaniem i wymaga bardzo dużej siły. Jak zatem samodzielnie wytłoczyć olej i cieszyć się jego naturalnym i pozbawionym chemii smakiem?

Domowa prasa do oleju

Jedną z głównych firm na rynku domowych pras do tłoczenia olejów na zimno jest Yoda, która tłoczy produkt w niskiej temperaturze. Dzięki jej mocy z ziaren możemy pozyskać między 80-90% oleju. Dzięki urządzeniu w domowym zaciszu możemy wytłoczyć olej z pestek dyni, nasion słonecznika, orzechów nerkowca, orzechów włoskich, orzeszków ziemnych, migdałów, surowych oliwek, sezamu, orzechów brazylijskich, nasion rzepaku, konopi i nasion kolendry.

Prasa Yoda – opinie

Domowa prasa do oleju Yoda jest nowoczesnym urządzeniem, estetycznie wykonanym. Dostępna w trzech wariantach kolorystycznych. Dodatkowo wyposażona w duży wyświetlacz, gdzie dokładnie widzimy dostępne opcje surowców, z których możemy wytłoczyć olej oraz komunikaty dotyczące procesów. W ramach wyposażenia otrzymujemy również pojemnik na odpady, wycior, pojemnik na wytłoczony olej wraz z sitkiem, rękawicę kuchenną, klucz, dzięki któremu odkręcimy wał, instrukcję w języku polskim i gwarancję.

Jak działa taka domowa prasa?

Dzięki dużej mocy urządzenia, prasa tłoczy olej poprzez zgniatanie nasion. Dlatego powstały olej opiera się wyłącznie na procesie mechanicznego miażdżenia, bez dodatków sztucznych dodatków i konserwantów. Gdy maszyna skończy proces wytłaczania, samodzielnie się wyłącza, dzięki temu rozwiązaniu możemy zająć się innymi domowymi obowiązkami.

Czy domowa praca Yoda jest wydajna?

W zależności od jakości produktu z 1 kg pestek słonecznika można uzyskać średnio około pół litra oleju wytłoczonego na zimno. Dodatkowo otrzymujemy około 40 dag wytłoków, które nie są odpadami, a mogą posłużyć nam jako idealna mąka. Dlatego dzięki urządzeniu nic się nie marnuje i możemy w pełni wykorzystać każdy produkt, co daje nam dodatkową okazję do licznych eksperymentów w kuchni.

Dlaczego warto samodzielnie tłoczyć olej?

Olej wytłoczony w domowym zaciszu ma zupełnie inny smak, niż ten, który zdejmujemy ze sklepowych półek. Jest zupełnie czysty, bez dodatku ulepszaczy i konserwantów oraz nie został poddany żadnym chemicznym procesom. Dzięki prasie Yoda dokładnie wiemy, jaką drogę przebyły ziarna i co się z nimi stało podczas obróbki, całkowicie kontrolujemy to, co się dzieje. Wykorzystujemy posiadany produkt w stu procentach.

Artykuł przygotowany we współpracy z serwisem: mocsokow.pl