Borówka Bluecrop – jak przygotować się do jej uprawy?

Borówka amerykańska stała się najpopularniejszą odmianą borówki, która wykorzystywana jest na wiele sposobów. Borówki Bluecrop to jej czołowe przedstawicielki, które wyróżnia obfity plon oraz duże i soczyste owoce. Roślina polecana jest dla amatorskich ogrodników, którzy chcą we własnym ogrodzie posiadać owocowe krzewy, a także dużych plantatorów na terenie całego kraju bez względu na to, jaki typ nasadzeń preferują. Poniższy artykuł szczegółowo charakteryzuje borówki Bluecrop oraz wskazuje na ich najważniejsze walory. Z pewnością warto zapoznać się z zamieszczonymi tutaj informacjami i kompleksowo przygotować się do rozpoczęcia uprawy borówki amerykańskiej.

Zdjęcie autorstwa Brigitte Tohm z Pexels

Wytrzymałe borówki Bluecrop

Odmiana borówki Bluecrop jest bardzo popularna w Polsce między innymi dlatego, że posiada wysoką odporność na mróz oraz zmienne temperatury. Podaje się, że borówka potrafi wytrzymać temperatury nawet do minus 35 stopni Celsjusza, co sprawia, że można nazwać ją w wytrzymałą odmianą. Po raz pierwszy borówkę Bluecrop otrzymano w 1941 roku, jednak jej pierwsze sadzonki rozpowszechniły się 11 lat później. Długi czas jej uprawy pozwolił na to, aby konkretnie określić jej najważniejsze cechy. Borówki Bluecrop odznaczają się silnym i zdecydowanym rozwojem, posiadają raczej luźny pokrój oraz kulisty kształt z wyraźną tendencją do rozchylania poszczególnych pędów podczas intensywnego owocowania. Warto zaznacz także, że pędy tej odmiany borówki amerykańskiej są bardzo liczne i posiadają średnią grubość. Borówkę Bluecrop rozpoznać można także po tym, że posiada bardzo dużą liczbę rozgałęzionych bocznych gałązek, które są pokryte charakterystycznym nalotem o woskowej strukturze.

Charakterystyka owoców

Bez wątpienia jednym z najistotniejszych okresów w uprawie borówki Bluecrop jest czas owocowania. Niezależnie od tego czy hodowana jest przez pasjonatów, czy dużych plantatorów każdy miłośnik krzewów owocowych chciałby uzyskać jak najlepsze plony. Owoce borówek Bluecrop posiadają duży kulisty kształt, które często jest nieznacznie spłaszczony. Z reguły wszystkie jagody posiadają zbliżoną wielkość. Czytelnym sygnałem, który informuje, że owoce nadają się do zbioru, jest wystąpienie charakterystycznej niebieskiej skórki, która dodatkowo zostaje pokryta woskowym nalotem. W środku owocu borówki Bluecrop znajduje się miąższ, którego dominującym kolorem jest zieleń, jednak często posiada ona różowe akcenty. Wnętrze jest zwarte oraz co najważniejsze wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, dlatego borówka Bluecrop okaże się trafionym wyborem krzewu owocowego.